Grønt flagg seminar 2013
Elever fra Åsenhagen skole laget en Grønt Flagg-forestilling som fenget forsamlingen.
Romerike Klimagruppe som representerer åtte rotaryklubber på Nedre Romerike, arrangerte et vellykket seminar om miljøsertifisering av skoler og barnehager (skoler/bhg) i samarbeid med kommuner, Kunnskapsbyen Lillestrøm (KL) og Akershus Energi (AE). Ordførere og representanter fra skole- og miljøsektoren, i alt ca 40 deltakere, fikk et godt innblikk i hvordan den internasjnale sertifiseringsordningen kalt Grønt Flagg (GF), under Foundation of Environmental Education (FEE), egner seg spesielt godt til å kvalitetssikre miljøundervisningen på alle skoletrinn. 900 skoler/bhg i 17 fylker er nå GF-sertifisert, på verdensbasis ca 40 000 i 52 land. Stadig flere kommuner beslutter å sertifisere alle sine skoler/bhg for å oppfylle sine miljøplaner etter denne modellen. Og ikke minst, de som har gjennomført GF-prosjekter får entusiastike og kunnskapsrike lærere og elever. Som bonus opplever skolene mindre hærverk og større interesse for realfag. Elevene har også en oppdragende effekt. Når treåringen forteller far at han må slukke lyset og sortere avfallet, blir rådene fulgt.
Vi har ikke en bærekraftig utvikling. Reduseres ikke bruk av fossil energi vil vi kunne få en global temperaturøkning på over 2oC som kan gi alvorlige klimaendringer og redusere det biologiske mangfold. Vårt forbruk av varer de siste 20 år er fordoblet på mange områder. I gjennomsnitt har norske barn 600 leker. Blir de lykkeligere? Avfallet pr innbygger har økt fra 25 kg årlig i 1950 til 430 kg i dag! Kildesortering er nødvendig, sikring av skadelige avfallsstoffer likeså, osv. Allerede som barn må vi lære hvordan vi kan være med på å skape et bærekraftig levesett.
Grønt Flaggs miljøsertifisering skal stimulere til bærekraftig utvikling gjennom miljøundervisning knyttet opp mot Kunnskapsløftet og skolenes rammeplaner. GF-sertifiseringen er en drivkraft for kontinuerlig miljøundervisning som involverer alle læreplaner - og fornyes hvert år.
GF-sertifisering av skoler/bhg i en kommune må forankres politisk og administrativt, samtidig som skolene må være engasjert. Kommunen må sikre en veiledningstjeneste alene eller i samarbeid med andre. GF-koordinator i Norge, www.fee.no, vil være behjelpelig. På Nedre Romerike har Rotary bidratt til pilotprosjekter og knyttet ressursmiljøer i området til prosjektene.
Første skole som fikk det grønne flagget i vårt område, var Åsenhagen i Skedsmo. Erfaringen var at GF-opplegget skapte entusiasme blant lærere og elever og et kunnskapsmessig løft. Et pedagogisk opplegg for energisparing utviklet av EU prosjektet FEM styrt av KL ble et viktig hjelpemiddel. Også andre miljøer ble trukket inn.
Vitensenteret ved Teknisk museum har laget et Energitivoli der det også utvikles et pedagogisk opplegg som kan brukes i GF. AE har også tilbud ved Akershus EnergiPark og ved kraftstasjonene.
Rotary var med på å initiere GF-sertifisering av skoler/bhg i Lørenskog og bidrar i deres arbeid med gjennomføringen. Kommunen har nå vedtatt at alle skoler/bhg skal sertifiseres innen 2020!
|
I paneldebatten med ordførerne og fylkeskommunen kom det frem
at seminaret hadde gitt verdifull innsikt om GF. En sertifiserings-
ordning har mange fordeler. Fylkeskommunen vil vurdere sin rolle.